poniedziałek, 10 października 2011

Maki

Dziś prawdziwie ekspresowy przepis na maki. Zmarzłam, zmokłam i coś "niewyraźnie się czuję" więc potrzeba mi czegoś gorącego i słonecznego.
Potrzebne będą nam skrawki materiału w czerwonym kolorze, nożyczki, igła, czarny kordonek lub mulina i coś, na czym umieścimy nasze maki. Udadzą się zarówno na papierze jak i na materiale. Może przydać się również kilku małych czarnych koralików.
Z czerwonej tkaniny wycinamy nieregularne, okrągłe lub owalne kształty. To nie mają być równe kółeczka - im bardziej nierówne wyjdą, tym lepiej :)


Składamy je po 2-3...

...kładziemy na naszym bazowym materiale i przebijamy igłą z nawleczoną czarną nicią - dość grubą - zatem najlepsza będzie mulina lub kordonek. Jeśli zaopatrzymy się w grubszą igłę i użyjemy czarnej włóczki - efekt będzie jeszcze ciekawszy.

Gdy wyprowadzimy igłę na wierzch, w centrum naszych nieregularnych "kółek" wykonujemy francuski węzełek - jak go zrobić pokazywałam ostatnio, w kursiku na margerytki.

Maki najlepiej wyglądają w gęstych i nieregularnych skupiskach :)

Ciekawy efekt uzyskamy także, jeśli w centrum maków przyszyjemy czarne koraliki - pojedynczo, lub w małych grupkach.
Gotowe ;)
Mała rada - materiałowe czerwone kółeczka układamy od największego na spodzie, do najmniejszego na górze. Powinny także nieco odstawać od tła. Jeśli wycięliśmy je w formie owali, starajmy się, aby ich dłuższe średnice wypadały nieco prostopadle - wtedy kwiatki będą miały ciekawszy kształt.
Maków można użyć do ozdoby scrapów czy kartek, ale także jako przestrzennych aplikacji na kosmetyczkach, torbach, makatkach czy odzieży. Najlepiej prezentują się w wielkich bukietach czy łanach :)

5 komentarzy:

  1. Dzięki za piękny i szybki przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chabry... i maki też! Fajny kursik, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne maki! W prostocie siła i piękno:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Very fine and easy to make poppies, which I will try too. Very good effect.
    Best regards

    OdpowiedzUsuń